Tagtik

Laat regering gewone burgers undercover gaan?

De regering heeft een nieuw wetsontwerp ingediend om de regelgeving rond infiltranten te veranderen. Momenteel is het zo dat enkel mensen van de politie mogen infiltreren. Met het nieuwe wetsontwerp zouden ook burgers ingezet kunnen worden om te infiltreren bij criminele bendes. Pittige bijkomstigheid is dat ook ex-criminelen kans maken om als infiltrant aan de slag te gaan.

Professor strafrecht Joachim Meese stelt zich kritisch op tegenover het gebruik van burgerinfiltranten. "Wie een burger inschakelt als infiltrant, moet heel veel vertrouwen stellen in die persoon. En een betrouwbare crimineel, bestaat die wel? Vandaag mogen alleen politiemensen infiltreren. Zij moeten in pv’s nauwkeurig de waarheid schrijven over hun activiteiten. Hoe zeker ben je dat burgerinfiltranten altijd waarheidsgetrouw zullen vertellen over hun activiteiten? Er kunnen allerlei zaken gebeuren waar je niets over weet. Dat heeft het verleden al aangetoond. Criminelen kunnen hun status als infiltrant gebruiken om een concurrent uit te schakelen door hem erin te luizen. Ze zitten in een machtige positie. We mogen niet naïef zijn: criminelen zullen ook uit eigenbelang infiltrant worden."

Vanuit de politiediensten en het gerecht werd al langer de vraag gesteld om burgerinfiltranten in te zetten bij speurwerk omdat het niet evident is om te infiltreren in bepaalde criminele milieus, zoals islamistische terreurgroeperingen.

Dat er in het wetsontwerp ook te lezen staat dat infiltranten misdrijven mogen plegen, mits ze vooraf van het parket toelating hebben gekregen, gaat volgens strafpleiter Joris Van Cauter zeer ver. "Het is problematisch dat burgers straffeloos feiten mogen begaan. Het doel heiligt hier duidelijk de middelen. Ik vraag me af of het Grondwettelijk Hof dit zal tolereren. Het is opnieuw een voorbeeld van hoe terrorismebestrijding dient als argument voor een methode die veel breder zal worden gebruikt."

Volgens de regering zullen de burgerinfiltranten voldoende gecontroleerd worden. Dit zowel door verschillende instanties binnen de politie, het openbaar ministerie, de onderzoeksrechter, de kamer van inbeschuldigingstelling, de vonnisrechter en het parlement.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren