Tagtik

Lichamen fietstoeristen klaar voor repatriëring

In het centraal-Aziatische land Tadzjikistan werd vorige week zondag een groep fietstoeristen plots aangereden en aangevallen. De slachtoffers kunnen nu gerepatrieerd worden naar hun vaderland.

De vier buitenlandse fietstoeristen reden in de regio Danghara, zowat 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe, toen ze plots aangereden werden. Uit de wagen snelden vervolgens gewapende mannen die in het wilde weg de fietsers neerstaken. Twee Amerikanen, een Zwitser en een Nederlander kwamen hierbij om het leven.

De Belgische toerist Nicolas Moerman was ogenblikkelijk na de aanslag bij de slachtoffers. Hij vroeg aan een overlevende wat er aan de hand was en of hij kon helpen. Ze vertelden hem dat nadat ze aangereden werden, ze aangevallen werden door personen met messen die uit de auto kwamen.

"Een ongeval, beroving of terrorisme... We onderzoeken alle mogelijkheden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda. Maandag later op de dag meldde de minister dat de vier buitenlandse toeristen mogelijk het slachtoffer zijn geworden van terreur.

Blijkbaar kwamen de ordediensten de verdachten al snel op het spoor want veiligheidstroepen hebben in totaal al vier verdachten gedood na het dodelijke fietsdrama. Een vijfde man is aangehouden, dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De lichamen van de slachtoffers zijn overgedragen aan de autoriteiten van hun vaderland. Via de ambassades kunnen ze terugkeren naar hun vaderland. De overleden fietstoeristen kunnen zo een eervol afscheid krijgen in Nederland, Zwitserland en de Verenigde Staten, waar ze vandaan kwamen.

De twee fietsers die gewond raakten, liggen nog steeds in het ziekenhuis. "Ze worden nog steeds behandeld voor de ernstige steekwonden die ze opliepen", klinkt het.

Terreurbeweging IS eiste de aanslag op en publiceerde een video van de vijf aanslagplegers. Volgens de Tadzjiekse regering was de terreurdaad echter het werk van een verboden islamitische partij.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS - HLN - VTM Nieuws/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren