Tagtik

LIVE WK België-Panama

De overwinning wordt in het hele land duchtig gevierd. Kleine oogjes morgenvroeg?

Reactie bondscoach Roberto Martinez: "Deze eerste overwinning in de openingswedstrijd is heel belangrijk. Panama was georganiseerd zoals we ze verwacht hadden. We wisten dat we geduldig moesten blijven. In de tweede helft scoorden we enkele knappe goals na klasseflitsen. We moesten het spel misschien wat meer openen in balbezit, maar we verdedigden uitstekend. Iedereen verdedigde mee en we waren collectief sterk. We pakken de drie punten en nu kunnen we rustig toeleven naar de volgende wedstrijd tegen Tunesië."

EINDE WEDSTRIJD

België 3-0 Panama

Neen, dit België panikeerde niet nadat het in de eerste speelhelft geen doelpunt kon maken. De Duivels voetbalden in de tweede speelhelft lekker verder en konden het gaspedaal met enkele flitsende combinaties geregeld induwen waardoor de Panamazen hun meerdere moesten erkennen. Na doelpunten van Mertens en Lukaku (2) pakt dit volwassen elftal overtuigend de leidersplaats in groep G. De Duivels tanken vertrouwen en met deze prestatie zetten ze hun ambitie kracht bij. Nadat heel wat concurrenten struikelden over mindere tegenstanders in hun eerste wedstrijd op dit WK, overtuigt België wel. De eerste hindernis is met succes genomen.

NEXT: België-Tunesië op zaterdag 23 juni om 14.00 uur

Meteen na de wedstrijd, het losfietsen of loslopen en de douche, stappen de Duivels het vliegtuig op in Sotsji om naar hun basiskamp in Moskou te reizen.

90' We krijgen 4 extra minuten

90' OUT: Axel Witsel die een kleine trap incasseerde IN: de polyvalente Nacer Chadli

83' Doelpuntenmaker Dries Mertens mag gaan rusten, Thorgan Hazard krijgt nog enkele speelminuten samen met zijn broer.

80' Nog tien speelminuten op de klok

75' 3-0! Romelu Lukaku wipt de bal over de Panamese goalie en scoort zijn tweede van de avond. Wordt het alsnog een afstraffing?

75' WISSELS:

OUT: Perez (Panama), Carrasco (België)

IN: Tejada (Panama), Dembélé (België)

74' Geniet hier van de buffelstoot waarmee Lukaku de Belgen op rozen zet

69' GOAL! Na een pass van Hazard bedient De Bruyne maatje Lukaku met buitenkant rechts. Big Rom kopt zijn 37e doelpunt voor de nationale ploeg binnen en brengt de Duivels op 2-0!

63' Panama grijpt in en wijzigt de ploeg op twee plaatsen. OUT: aanvallers Barcenas en J.L. Rodriguez IN: Díaz en Gabriel Torres

60' We spelen een uur en de Rode Duivels staan nog steeds 1-0 voor tegen Panama. De Belgen prikken best dat tweede goaltje zo snel mogelijk tegen de netten om wat rustiger te kunnen voetballen. Panama weet er met momenten wel uit te komen, maar de Panamezen vinden elkaar amper op de helft van de Belgen.

59' Jan Vertonghen pakt geel na een harde tackle

57' Ook Murillo en Godoy pakken een gele bestraffing

55' Ow! Plots was daar Murillo die enorm veel ruimte kreeg in de rug van Carrasco. Courtois gooit lijf en leden in de strijd en houdt Panama van de 1-1. 

51' Geniet hier van het schitterende doelpunt waarmee Dries Mertens de ban brak voor de Rode Duivels

49' Geel voor Armando Cooper. Al 3 Panamezen kregen een gele kaart in deze partij. Dat wordt oppassen voor het vervolg van deze wedstrijd!

48' 1-0! Dries Mertens neemt de bal op de volley en hult de Panamezen in stilzwijgen. Van aan de rand van de 16 meter neemt de geblondeerde Duivel het leer los op de slof en maakt hij zijn vijftiende doelpunt voor de duivels. Wonderbaarlijke volley van de Napoli-aanvaller!

46' Start van de tweede speelhelft. 

RUST "Find Kevin", was de opvallendste richtlijn die trainer Martinez tijdens de eerste speelhelft meermaals naar zijn jongens riep. Tovert KDB in de tweede speelhelft de Panamezen van de mat? We maken ons klaar voor de tweede helft.

RUST Na een attente start voetbalden de Duivels enkele halve kansen bij elkaar. Courtois bleef min of meer werkloos in de eerste helft. De Panamezen blijven voorlopig nog iets te veel in hun defensieve positie. De sleutel zal voor de Belgen in de tweede speelhelft in een snellere balcirculatie gecombineerd met een grotere collectieve druk liggen. Als de Belgen het spel groot kunnen maken in balbezit, moet Panama wel zwichten. De Panamezen verdedigden hun kanaal in de eerste helft met hand en tand, maar legden toch zelf al wat defensieve onzekerheden bloot. Aan de Duivels nu om de klus in de tweede speelhelft te klaren!

45'+2' RUST 0-0

45'+1' Na Meunier en Erick Davis, krijgt nu ook Barcenas geel net voor de rust

45' We krijgen 2 minuten extra tijd

45' De Belgen slagen er nog steeds niet in om de stugge Panamese defensie uit verband te spelen. Hazard en Mertens proberen wel met enkele kwieke combinaties voor gevaar te zorgen, maar vinden steeds een Panamees op hun weg.

42' We dobberen naar de rust toe met een scoreloos gelijkspel. Voert Martinez tactische wijzigingen door tijdens de koffiepauze of gelooft hij nog steeds in deze veldbezetting?

38' Hazard kan zich doorzetten op rechts en kiest voor de korte hoek, maar Penedo stopt het schot.

35' Het lukt De Bruyne, Hazard, Mertens en co voorlopig niet om Lukaku in stelling te brengen. Komt het gevaar vanuit de tweede lijn?

35' Het ontbreekt de Panamezen duidelijk aan automatismen en een éénduidig spelpatroon om het balbezit om te zetten in gevaarlijke acties. Zakken zij weldra door het ijs of houden ze dapper stand tot de rust?

30' De balcirculatie ligt nog niet hoog genoeg bij de Belgen om de Panamezen, die hun doel met het hele team verdedigen, zwaar in de problemen te brengen.

21' De Bruyne zet zich door op rechts en vindt bijna Lukaku. Aanvoerder Roman Torres redt de meubelen en werkt in extremis in corner. Romelu lag op vinkenslag ...

14' De eerste gele kaart van de wedstrijd gaat naar Thomas Meunier, die na een armbeweging richting Rodriguez bestraft wordt.

12' Roman Torres, de man die zijn buikspieren toonde op de persconferentie, legt te kort terug op doelman Penedo. De kwieke Eden Hazard verovert en tikt in één tijd in het zijnet. Panama komt hier goed weg!

6' Yannick Carrasco en Eden Hazard zorgen voor de twee eerste schoten tussen de palen. Penedo houdt voorlopig de nul. Na een studieronde van een vijftal minuten waarin de Duivels vooral op balbezit focusten, komen er al kleine barstjes in het Panamese defensieve schild.

17.00 uur Start van de wedstrijd! Deze WK-wedstrijd wordt geleid door Janny Sikazwe uit Zambia. Hij fluit zijn eerste match op een WK voor landenteams.

16.59 uur Na de volksliederen is het nu tijd voor België-Panama. Beginnen de Rode Duivels hun wereldbeker met een knaller?

Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Boyata, De Bruyne, Witsel, Carrasco, Meunier, Mertens, Hazard en Lukaku nemen het op tegen Penedo, Roman Torres, Escobar, Davis, Murillo, Gomez, Godoy, Cooper, Barcenas, Rodriguez en Perez.

OPVALLEND: Panamees José Luis Rodriguez speelt bij de beloften van AA Gent.

16.45 uur Bekroont deze 'gouden generatie' haar tornooi met een beker? De opvolging staat alvast te trappelen ...

 16.30 uur De Duivels warmen zich op in het Olympisch Stadion Fisjt. Hazard en co ogen ontspannen, maar enorm gefocust. Nog een halfuur tot de start van deze belangrijke openingswedstrijd.

16.30 uur Zorgen Lukaku en co meteen voor een doelpuntenfestijn? De hele Belgische natie gelooft alvast dat onze Duivels Panama een pak rammel zullen geven. Martinez kan op Vermaelen en Kompany na, alvast rekenen op zijn sterkste elftal. Boyata krijgt centraal achterin het volste vertrouwen in de driemansverdediging.

16.20 uur Panama staat pas 55e op de FIFA-ranking, terwijl België op de derde plek staat. Wordt dit klasseverschil meteen duidelijk op het veld?

16.15 uur Op het wedstrijdblad treffen we nog geen Kompany of Vermaelen aan. Vincent Kompany krijgen we normaal pas in de derde groepswedstrijd tegen Engeland te zien,  Thomas Vermaelen is in Moskou gebleven om aan z'n herstel te werken en zal waarschijnlijk al inzetbaar zijn tegen Tunesië.

16.15 uur De basisploegen zijn bekend! Belgisch bondscoach Roberto Martinez zet deze elf Belgen aan de aftrap.

De basiself van de Panamezen was zondagavond al bekend.

16.10 uur België-Panama wordt gespeeld in het Olympisch Stadion Fisjt in het Olympisch Park Sotsji in Adler, een voorstad van Sotsji.

Deze voetbaltempel telt 47.700 zitjes en ligt in een voorstad van Sotsji, waar in 2014 zowel de openings- als de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen plaatsvonden. De supporters in dit stadion kunnen zich in het geval van een saaie pot voetbal ook vergapen aan de majestueuze bergen van de Kaukasus in het noorden of na de wedstrijd een overwinningsduik nemen in de Zwarte Zee in het zuiden. De architectuur van het stadion is geïnspireerd op een besneeuwde bergtop. 6 wedstrijden zullen in deze 'berg' gespeeld worden. De kraker tussen Portugal en Spanje, maar ook de voor ons levensbelangrijke partij België-Panama, Duitsland-Zweden, Australië-Peru, een achtste finale en een kwartfinale zullen er plaatsvinden.

16.05 uur Hoe kwalificeerde Panama zich voor dit WK?
De 'Canaleros' eindigden derde in het kwalificatietoernooi van de CONCACAF-zone, samen met Mexico en Costa Rica. In de laatste beslissende ronde gingen de Verenigde Staten onderuit en was Panama sterker dan Costa Rica. Het doelpunt in eigen huis van Roman Torres in de 88e minuut stuurde een heel volk naar de zevende hemel en naar een allereerste kwalificatie voor de Wereldbeker. En in dat toernooi hoopt Panama geen vogel voor de kat te zijn.

16.00 uur Binnen exact een uur spelen de Rode Duivels hun openigsmatch op dit WK. Tegenstander van dienst is WK-debutant Panama.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren