Tagtik

Luk Wyns ontsnapte aan de dood in Gambia

Acteur en regisseur Luk Wyns (59) zag zijn leven voorbijflitsen toen hij als student op bezoek was in Gambia. Het nummer 'Let's Dance' van David Bowie bleek raar maar waar zijn leven te hebben gered op dat moment.

"Ik was ooit in Senegal te gast op de theaterschool van Maurice Béjart en toen we terug naar huis gingen, zijn we blijven overnachten in Gambia. We werden daar plots wakker in het midden van een staatsgreep", vertelt de rasechte Antwerpenaar bij Joe. "Er was mortiergeschut en er reden camions met lijken voorbij. We hielden de deuren en ramen van het gebouw waarin we bleven overnachten dicht. Uiteindelijk heb ik daar tien dagen vastgezeten en heb ik vreselijke dingen meegemaakt."

"Toen we uiteindelijk bevrijd werden, moesten we enkel nog de grens over, maar bij de grenscontrole vonden ze mijn cassetjes van David Bowie in mijn rugzak. Ze hebben die toen opgezet en ik moest dansen op de muziek… in mijn onderbroek. 'Dance, you white monkey! We behandelen je nu zoals de blanken ons altijd behandeld hebben', zeiden ze tegen mij. Dat was vrij traumatisch, omdat tegelijkertijd mijn toenmalig vriendinnetje ook bepoteld werd. Door die ervaring zie ik de rest van mijn leven als een cadeau. Dat heeft mijn karakter voor een groot deel gemaakt."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren