Tagtik

Marine Le Pen voor de rechtbank?

Front National-kopstuk Marine Le Pen is niet langer politiek onschendbaar. Dat besliste het bureau van het Franse parlement. De directe aanleiding hiervoor was een tweet die Le Pen in december 2015 de wereld in stuurde.

De Franse politica tweette drie ongecensureerde foto's van IS-moorden waarop het onthoofde lichaam van journalist James Foley te zien is. Daarbij zette ze de boodschap 'dit is Daesh'. Nadat de familie van de vermoorde persfotograaf verontwaardigd reageerde, verwijderde Le Pen deze foto's. Nu heeft een meerpartijencomité van het Franse parlement beslist om de onschendbaarheid, die Le Pen als parlementslid geniet, op te heffen. Hierdoor kan Marine Le Pen (49) gerechtelijk vervolgd worden voor de verspreiding van deze gruwelfoto's. De FN-politica riskeert een geldboete van 75.000 euro en een celstraf tot drie jaar als het tot een proces zou komen.

"Je kan beter een jihadist zijn die naar Frankrijk terugkeert dan een parlementslid dat de praktijken van IS aanklaagt: je loopt dan immers minder gevaar gerechtelijk vervolgd te worden", reageerde Le Pen alvast ludiek, maar toch scherp via Twitter.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren