Tagtik

Marokkaanse relschoppers plunderen en vernielen winkels

Nadat het Marokkaanse voetbalelftal zich zaterdagavond kwalificeerde voor het wereldkampioenschap voetbal, vonden aan het Beursgebouw in Brussel prachtige vreugdetaferelen plaats. Er werd gezongen, gefeest en met vlaggen gezwaaid.

Algauw ontspoorde de samenkomst echter volledig. De voetbalfans vernielden alles wat ze in hun handen konden krijgen op en rond de Lemonnierlaan. Zo tilden ze auto's op hun zijde en sloegen ze ramen kapot. Politiediensten die ter plaatse kwamen, werden meteen bekogeld en aangevallen. Nadat de relstokers brand hadden gesticht in verschillende wagens en de brandweer het vuur probeerde blussen, werden ook de brandweerlui aangevallen. Dat meldt VRT NWS.

Verschillende winkels werden vernield en geplunderd, ook een nachtwinkel in hartje Brussel kreeg zaterdagavond honderden agressieve amokmakers over de vloer. "Plotseling komen 100 personen binnen en beginnen de vernielingen. Er staan ook 50 mensen buiten. Binnen wordt alles kapot geslagen zonder reden", vertelt de uitbater van een nachtwinkel, nog zwaar onder de indruk van de raid.

"Ik zeg: 'neem alles mee, maar stop met vernielen'. Maar ze stoppen niet, ze gaan door en proberen me te doden. Maar ik heb me achterin kunnen verschansen. Alles is kapot, alles is kapot ..." vertelt de nachtwinkeluitbater alvorens de emotie hem overmant in het VRT-journaal.

Tot na middernacht duurden de vernielingen en plunderingen. De kritiek op het optreden van de politie is dan ook scherp vanuit het kamp van de handelaars. De Brusselse hoofdcommissaris benadrukt echter dat zijn manschappen in eerste instantie de hulpdiensten moesten beschermen die aangevallen werden. Voorlopig vonden nog geen arrestaties plaats.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren