Tagtik

Mars tegen homofoob geweld in Brussel

Maar liefst 200 mensen kwamen zaterdagmiddag samen aan het Brusselse Noordstation. Vandaar trokken ze richting het centrum van Brussel. "Wij zijn hier om te laten zien dat homofobie geen plaats heeft in Brussel", klinkt het unaniem bij de aanwezige manifestanten.

De mars tegen homofoob geweld, amper twee weken nadat de Gay Pride nog door Brussel trok, kwam er naar aanleiding van homofoob geweld in Schaarbeek. "We hadden gehoopt dat onze boodschap toen goed begrepen was maar sindsdien zijn er al drie agressies geweest. Daarom komen we vandaag bijeen om die boodschap te herhalen: discriminatie en homofobie hebben geen plaats in Brussel. We moeten mensen met wie we het niet eens zijn, respecteren", geeft Graham Peele, de initiatiefnemer voor de bijeenkomst, meer uitleg in Het Nieuwsblad.

Twee mannen zijn maandag immers het slachtoffer geworden van zwaar homofoob geweld in de Brusselse gemeente Schaarbeek. De Turkse onderburen van Jeroen DC. en zijn vriend vielen hen aan en bleven maar doormeppen. "Oudste broer, jongste broer, papa en ja zelfs mama, die hun zonen aan het opjutten waren om ons nog net een beetje harder te slaan dan de seconde ervoor", getuigt Jeroen DC in een emotionele Facebookpost.

De aanval vond plaats in de straat waar het koppel zelf woont en de aanvallers waren hun Turkse onderburen. "Het eerste deel van de aftuiging stond ik er helemaal alleen voor. Tientallen toeschouwers... Ik schreeuwde om hulp, zonder zelf fysiek te worden. Van de eerste keer dat dit mij overkomen was, weet ik immers dat ik helemaal niet mag terugslaan. Maar hij blijft doormotten."

Vervolgens kwam de partner van Jeroen DC thuis, maar ook die werd onmiddellijk tegen de grond gewerkt en kreeg een pak slaag door de Turkse onderburen. "Het einde van mijn lijdensweg is in zicht wanneer een handvol allochtone toeschouwers hem van mij afhalen. Homofobe uitlatingen worden mij naar het hoofd geslingerd: Tu cries comme une fille, un vrai mec passe a l’acte au lieu de crier comme une femme, tu te laisse baiser comme une femme, etc... Mijn antwoord: een dikke doigt d’honneur, want wat kan ik meer doen?", klinkt het verbaasd op Facebook.

Het koppel diende een klacht in bij de politie en overweegt te verhuizen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren