Tagtik

Minister Gatz lauwert 'Girl'

Lukas Dhont is de eerste Vlaming ooit die op het wereldvermaarde filmfestival van Cannes de Caméra d'Or wint. De Gentse regisseur won deze bekroning voor de beste debuutfilm met zijn prent 'Girl', een film over een waargebeurde verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

Dhont won met zijn debuutfilm, die de steun van het VAF/Filmfonds genoot, maar liefst vier prijzen in Cannes. Naast de Caméra d'Or won Girl ook de Queer Palm 2018, een bekroning voor films in Cannes die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten. De internationale fimcritici (Fipresci) gaven de film dan weer binnen de competitie 'Un certain regard' de hoofdprijs. Ook de de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster uit Schaarbeek viel in de prijzen en won de award voor de beste vertolking.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) is niet verwonderd dat Girl het zo goed doet in Cannes. "Het is een prachtfilm die onder de huid kruipt. Ik ben heel fier op en blij voor het hele team rond Lukas Dhont en hoofdrolspeler Victor Polster dat 'Girl', toch ook een beetje onze film, zo mooi doet schitteren op een topfestival", reageert minister Gatz opgetogen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren