Tagtik

Mysterieuze radioactieve wolk boven Europa

De afgelopen weken hing er een wolk van radioactieve vervuiling boven Europa.
Eind september is er volgens de Franse toezichthouder IRSN (L'Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire) een ongeval geweest in een nucleair instituut in Rusland of Kazachstan. Volgens het IRSN is een ongeval in een kernreactor als oorzaak van de wolk, uit te sluiten. Er wordt eerder gedacht aan een incident in een centrum voor nucleaire geneeskunde.

Er werden verhoogde concentraties van ruthenium 106 gemeten. Dit is een radioactieve isotoop dat gebruikt wordt in de nucleaire geneeskunde, onder meer bij de behandeling van oogtumoren.

Het IRSN schat de vrijgekomen hoeveelheid ruthenium 106 op 100 à 300 terabecquerels. Wanneer zo een hoeveelheid zou vrijkomen in Frankrijk, zou dit zeker een evacuatie van het gebied in een straal van enkele kilometers rondom de ongevalplaats betekend hebben. Er is evenwel geen gevaar, of gevaar geweest voor de gezondheid of het milieu in Europa.

Door de weersomstandigheden is het moeilijk te bepalen waar de wolk exact ontstaan is. De vaststellingen duiden op het gebied ten zuiden van het Oeralgebergte. Naar grote waarschijnlijkheid dus Russisch grondgebied, mogelijks Kazachstan. De Russische autoriteiten lieten weten geen kennis te hebben van een eventueel incident op hun grondgebied. Kazachstan heeft voorlopig nog niet gereageerd.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Guardian/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren