Tagtik

N-VA en Theo Francken grote winnaars verkiezingspeiling

VTM Nieuws heeft in samenwerking met Het Laatste Nieuws de 'Grote Peiling' gehouden. Hierbij ondervroeg het duizend Vlamingen naar hun stemgedrag, een half jaar voor de verkiezingen.

Als er nu zondag verkiezingen zouden zijn, zou volgens de peiling het politieke landschap er als volgt uitzien: 31.3% van de Vlamingen zou op N-VA stemmen, hiermee blijven de Vlaams-nationalisten met voorsprong de allergrootste partij. Traditiepartij CD&V verliest wat kiezers en moet het met 15.1% stellen. Oppositiepartij SP.A stijgt naar de derde plek met 13%. Open VLD houdt nog 12.7% over en is de vierde partij in Vlaanderen. Groen zou het verkiezingsresultaat van 2014 overtreffen en groeit naar 10.4% volgens de peiling. Vlaams Belang doet volgens de peiling een hele goede zaak en kan 9% van de kiezers overtuigen, in vergelijking met slechts 5.8% bij de verkiezingen vier jaar geleden. De PVDA+ wordt ook steeds geliefder en sluit volgens de peiling af op 6%.

De populariteit van N-VA vertaalt zich ook in de ranking van populairste politicus. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken staat daar unaniem aan de leiding, voor zijn partijvoorzitter Bart De Wever. Premier Charles Michel (MR) is verrassend genoeg de derde populairste politicus in Vlaanderen volgens de Grote Peiling.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren