Tagtik

Nederland zet vier Russen land uit na cyberaanval

Russische spionnen hebben in april van dit jaar geprobeerd om het wifi-netwerk van het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, in Den Haag binnen te dringen. De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD kon de aanval verhinderen. De Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld maakte bekend dat vier Russische officieren daarop Nederland zijn uitgezet.

De spionnen hadden het gemunt op documenten over het onderzoek naar de ramp met MH17. Dat vliegtuig van Malaysia Airlines werd in 2014 door een raket neergehaald boven Oekraïne.

In april was het OPCW ook bezig met het onderzoek naar de vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal in Londen en naar de gifgasaanval in het Syrische Douma. Achter die aanval zou president Assad, een bondgenoot van Rusland zitten. De vergiftiging van Skripal leidde tot spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Het is heel uitzonderlijk dat de MIVD nieuws over een dergelijk incident bekendmaakt.

De cyberaanval wordt al scherp veroordeeld door onder meer de Nederlandse minister-president Rutte, de Britse premier May, NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg, de president van de Europese Raad Tusk, EU-commissievoorzitter Juncker en EU-buitenlandcoördinator Mogherini.

(Fausto by Tagtik/Source: NOS, VRT Nieuws/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren