Tagtik

Ontsnapten Rode Duivels aan terreuraanslag tijdens België-Japan?

De Rode Duivels konden andermaal niet overtuigen in een vriendschappelijke interland. Romelu Lukaku schoot zich wel de geschiedenisboeken in. In de sobere 1-0 overwinning zorgde de spits van Manchester United voor de goal, een doelpunt dat hem tot best scorende Rode Duivel aller tijden maakt. Maar, bijna werd besloten om de oefeninterland op het laatste nippertje af te lassen.

In Brugge liep enkele uren voor de wedstrijd immers een tip binnen over een aanslag die zou gepleegd worden tijdens de match van de Duivels. De Brugse politie verscherpte de veiligheidscontroles drastisch waardoor metaaldetectoren op volle toeren draaiden, explosievenhonden werden ingezet en stewards moesten de supporters massaal fouilleren. De Rode Duivels wisten zelf niets van de terreurdreiging.

Bij de Brusselse politie was enkele uren voor de oefeninterland een onheilspellend telefoontje binnengekomen over een aanslag in het Brugse Jan Breydelstadion, waar de oefenwedstrijd van de Duivels tegen Japan dinsdagavond gespeeld werd. De beller was anoniem, maar belde vermoedelijk vanuit Marokko. Brugs burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) denkt dat het niet enkel een telefoontje uit Marokko was, maar dat er echt ook concrete plannen voor een aanslag waren.

"We hebben serieus getwijfeld om de wedstrijd volledig te annuleren. Maar in samenspraak met het OCAD en de organisatoren lieten we ze toch doorgaan", haalt burgemeester Landuyt opgelucht adem. Tijdens de verscherpte controles werd niets verdachts opgemerkt.  In de loop van de wedstrijd bevestigde het OCAD na een dreigingsanalyse dat het risico geweken was.

"Om geen paniek te creëren, hebben we het in dat kringetje gehouden. Ook spelers en trainers wisten van niets. Wij hebben alleszins geen druk uitgeoefend om de wedstrijd te laten plaatsvinden. Je speelt niet met de veiligheid van 21.000 mensen. Niet dat we schrik hadden tijdens de match, we waren wel extra op onze hoede", klinkt het bij de KBVB.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren