Tagtik

Onzekerheid neemt toe bij studenten

Met het einde van het acadamiejaar in zicht én in volle examenperiode, boomt de onzekerheid bij menig student. Onze jongeren worden immers steeds vaker geconfronteerd met moeilijkheden om hun hoger onderwijs te financieren. Ze hebben vaak geen andere keuze dan een studentenjob te vinden of hulp te zoeken bij het OCMW.

We sommen hier de meest onrustwekkende cijfers op. Het aantal Belgische studenten dat financiële steun ontving van het OCMW nam tussen 2002 en 2016 toe van 3.654 tot 27.133. Dit cijfer is op 15 jaar tijd maar liefst verzevenvoudigd. Vorig jaar kregen 30.325 studenten deze hulp, dat waren er 9.079 in Brussel, 6.280 Vlamingen en 14.966 in Walonië. Momenteel bedraagt ​​het bedrag van de toelage 578,27 euro voor wettelijke samenwonenden, 867,40 euro voor alleenstaande personen en 1.156,53 voor personen met een kind ten laste.

Een volledig academiejaar kost tussen 8.000 en 12.000 euro. Eén op de twee jonge mensen moet momenteel werken om zijn studies te financieren. Studentenbanen zijn de afgelopen jaren dan ook geëxplodeerd. "Studentenwerk is geen probleem op zich", verklaarde Christine Mahy, algemeen secretaris van het Waalse Anti-Armoede Netwerk (RWLP), in september nog, "maar sommige jongeren offeren hun studietijd op voor werk. Dit extra werk leidt dan ook al te vaak tot mislukkingen in hun studieloopbaan."

Van hun kant klagen de armoede-organisaties dat de schooltoelagen niet langer in overeenstemming zijn met de realiteit. Zij zijn dan ook van mening dat deze bedragen moeten verhoogd worden.

(Skwadra and FVE by Tagtik/Source: La Dernière Heure/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren