Tagtik

Oostenrijks bondskanselier wil vluchtelingen in Afrika houden

Als het van de nieuwe Oostenrijkse bondskanselier, Sebastian Kurz, afhangt zal de opvang van vluchtelingen er binnenkort heel anders uitzien. Hij pleit er namelijk voor dat de EU al in Afrika de vluchtelingen tegenhoudt. Dat zegt hij in een interview met de Duitse krant Die Welt.
 
Volgens Kurz moet de Europese grenspolitie Frontex zijn werkterrein uitbreiden naar Afrika, en daar actief de strijd met mensensmokkelaars aangaan. Op die manier moet voorkomen worden dat Afrikaanse migranten überhaupt de oversteek wagen. Dit kan echter alleen als de grenswacht een duidelijk politiek mandaat krijgt. "Frontex moet met dat mandaat de toestemming krijgen om in Afrikaanse landen actief te worden om het vieze bedrijfsmodel van mensensmokkelaars te beëindigen. Op deze manier wordt voorkomen dat smokkelboten de kans krijgen om de oversteek te wagen op de Middellandse Zee.", zegt Kurz.
 
In juli neemt Oostenrijk het voorzitterschap van de EU over van Bulgarije. Vermoedelijk gaat Kurz tijdens dit voorzitterschap steun zoeken voor zijn plannen. (Skwadra by Tagtik/Source: Die Welt/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren