Tagtik

[UPDATE] Opgepast voor mirakelploeg IJsland

IJsland is een van de wonderverhalen van het moderne voetbal, net zoals Uruguay dat ooit was. IJsland telt immers maar 335.000 inwoners, nauwelijks meer dus dan de provincie Luxemburg. Sinds een jaar of tien zijn de eilandbewoners echter gek op voetbal. Dankzij een speciaal programma voor de bouw van infrastructuur en een uitgekiend trainingsplan komt IJsland nu tot verrassende resultaten.

Het land heeft altijd wel uitstekende spelers voortgebracht (denk maar aan Sigurvinsson, vader en zoon Gudjohnsen of Kristinsson), maar voor het eerst kan er echt worden gesproken van een gouden generatie waarvan de resultaten kunnen tellen: op het EK 2016 haalde IJsland de kwartfinales en nu zit het op het WK in Rusland. IJsland heeft geen supersterren, maar wel 23 hardwerkende spelers en 60.000 supporters (1/5e van de bevolking!!!) die de verplaatsing naar Rusland zullen maken om op hun eigen wijze hun ploeg aan te moedigen.

De Argentijnen houden zaterdagmiddag maar beter rekening met de volgende IJslandse talenten als ze niet op onderschatting willen betrapt worden.

Gylfi Sigurdsson, de man van assists en doelpunten
De middenvelder van Everton werd de vijf voorbije jaren verkozen tot Beste Speler van IJsland. Deze assistgever (vier stuks in de kwalificatie) en doelpuntenmaker (eveneens vier stuks) is de onbetwistbare spelmaker van de Strákarnir okkar ('Onze Jongens'). Op zijn 28e kan hij al bogen op heel veel ervaring op het hoogste niveau, want hij speelde ook al bij Reading, Hoffenheim, Tottenham en Swansea.

Ari Freyr Skúlason, de laatste Viking van Lokeren
Heel wat IJslanders hebben in België gespeeld, en vooral dan in Lokeren: Arnor Gudjohnsen, Helgason, Gretarsson, Kristinsson, Baldvinsson, Vidarsson, Ingason enzovoort. Ari Freyr Skulason (niet te verwarren met Olafur Ingi Skulason, de voormalige middenvelder van Zulte Waregem die ook deel uitmaakt van de selectie van 23 spelers) zet de traditie van IJslandse aanwezigheid op Daknam voort. Deze vaak heel offensieve linkerflankverdediger, als een IJslandse Jordi Alba, is niet weg te denken uit de ploeg van Lokeren. Met zijn 43 caps is hij een van de steunpilaren van de IJslandse ploeg.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren