Tagtik

'Opgepast voor terreuraanval met drones'

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er in Europa nog een gecoördineerde terreuraanval plaatsvindt, maar drones vormen een moeilijk in te schatten gevaar voor de toekomst. Deze waarschuwing komt van Europees coördinator voor terrorismebestrijding Gilles De Kerckove, daags voor de tweede verjaardag van de aanslag in Parijs.

Op 13 november 2017 is het exact twee jaar geleden dat 130 doden en meer dan 350 gewonden vielen bij bloedige aanslagen in Parijs. Dergelijke massale aanslag lijkt nu steeds onwaarschijnlijk te worden, zegt Gilles De Kerckove bij VRT NWS. "Onze veiligheidsdiensten werken veel nauwer samen en wisselen informatie uit. De agentschappen zijn versterkt. Met Europol zijn we beter gewapend om te vermijden dat zo een aanslagen opnieuw plaatsvinden."

Toch blijven zogenaamde 'lone wolves' of geïsoleerde geradicaliseerde daders nog steeds een gevaar en tevens moeilijk op te sporen. Ook gebruiken terreuroganisaties steeds andere werkwijzes. "Hezbollah (sjiitische militie in Libanon) gebruikt drones en IS heeft ook al kleine drones gebruikt in Syrië. Ze zijn vrij verkrijgbaar in de winkel. Je kan je inbeelden dat iemand, die daarmee kan omgaan, er chemische substanties in stopt en de drone gebruikt tijdens een voetbalwedstrijd om paniek te creëren", waarschuwt terrorismecoördinator De Kerckove.

Het OCAD is zich bewust van deze nieuwe technieken, maar stelt toch iet of wat gerust. "Momenteel hebben we geen aanwijzingen voor aanslagen met drones. Maar we moeten alert blijven. We zien dat IS in het kalifaat veelvuldig drones heeft ingezet. Dat is niet uitgesloten, maar nogmaals, we hebben daar geen aanwijzingen voor", zegt Paul Van Tigchelt van het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren