Tagtik

Opnieuw meer migranten op mediterrane route

Er zijn opnieuw meer vluchtelingen die zich wagen aan de oversteek op de westelijke en oostelijke mediterrane route. Dat meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het aantal migranten is  duidelijk toegenomen sinds 2017.  Vooral via Spanje en via Turkije en Griekenland proberen veel mensen opnieuw Europa te bereiken.
 
Het was Frontex-vicedirecteur Berndt Körner die de cijfers bekend heeft gemaakt op een vergadering in Oostenrijk. Goed nieuws was er wel voor Italië. Dankzij de samenwerking met de Libische kustwacht heeft de route Afrika - Italië aan aantrekkelijkheid voor migranten verloren. Dit effect toont volgens Körner aan dat er in het Middellandse Zeegebied een “gemeenschappelijke operationele ruimte” opgericht moet worden. Bij deze samenwerking zouden dan ook de transnationale operaties en het delen van gegevens behoren.
 
Frontex maakte ook enkele cijfers bekend van migranten die teruggestuurd werden in 2017. In totaal werden 14.000 migranten die geen kans maakten op asiel teruggebracht naar twaalf Aziatische en Afrikaanse landen. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren