Tagtik

"Overpoort is verschrikkelijk probleem"

De Gentse Overpoort komt steeds meer in een negatief daglicht te staan. De uitgaansbuurt in Gent wordt steeds meer een locatie waar gevochten wordt en drugs gedeald worden. Zo liep maandagnacht een vechtpartij tussen Limburgse twintigers en Gentse studenten zwaar uit de hand.

Het escalerende geweld was maandag eveneens onderwerp op de Gentse gemeenteraad. "De situatie is er duidelijk verre van opgelost, ook al ziet de politie de criminaliteitscijfers dalen. Wordt het geen tijd voor een meer ­repressieve aanpak en extra inzet?", vroeg Johan Deckmyn van Vlaams ­Belang zich af.

Burgemeester Daniël Termont ontkent het probleem helemaal niet en wil het maar al te graag aanpakken. "We hebben vorige week al uitgelegd (in de commissie Algemene Zaken, nvdr.) dat de Overpoort inderdaad een verschrikkelijk probleem is. Het is dé straat van de studenten, maar we zien er meer en meer mensen die geen studenten zijn, die komen om te stelen, drugs te verhandelen en agressief te zijn. Die moeten we eruit krijgen. Maar dat is niet eenvoudig. Als feiten worden gemeld, zijn de daders vaak al weggelopen. Aan de Zuid hebben we de problemen kunnen oplossen, maar in de Overpoort zien we nu nieuwe problemen de kop opsteken."

In studentenkringen is te horen dat eenzelfde groep daders van allochtone origine er wekelijks voor problemen zou zorgen. "Los van alles wat we daar al doen, willen we meer zicht krijgen op wie de daders zijn. Het kan dat een klein aantal daders verantwoordelijk is voor een groot deel van het probleem", zei politiechef Filip Rasschaert vorige week nog in de gemeenteraadscommissie.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren