Tagtik

Overspel niet langer strafbaar in India

Het hooggerechtshof in India heeft bepaald dat overspel niet langer een misdaad is. Hiermee verwijst het een 158 jaar oude wet uit het koloniale tijdperk naar de prullenmand. Deze wet behandelde vrouwen immers als mannelijk bezit.

Voordien had een man die seks had gehad met een getrouwde vrouw, zonder de toestemming van haar man, immers een misdaad gepleegd.

Een inwoner kwam in opstand tegen deze wet en verzamelde algauw een gigantische achterban die eveneens vond dat de wet mannen en vrouwen discrimineerde. Het is niet duidelijk hoeveel mannen de afgelopen jaren daadwerkelijk zijn vervolgd op grond van deze wet, maar het feit dat ze afgeschaft is, stemt veel inwoners gelukkig.

Dit is de tweede wet die dateert uit het koloniale tijdperk die deze maand door het Hooggerechtshof van India werd verwopen. Eerder schafte het ook de 157 jaar oude wet af die homoseksualiteit in India effectief criminaliseerde.

Tijdens het voorlezen van het vonnis over overspel zei hoofdaanklager Dipak Misra dat overspel wel een reden kan zijn voor burgerlijke zaken zoals echtscheiding, maar dat het geen misdrijf meer is.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren