Tagtik

Pairi Daiza droomt van ijsberenkweek

Dierenpark Pairi Daiza, gelegen in Brugelette, wil een verblijf creëren om twee ijsberen te kunnen huisvesten en hier ook mee te kweken. Er werd een vergunning aangevraagd voor de uitbouw van een achtste themagebied ‘la Terre du Froid’. Als het openbaar onderzoek geen bezwaren brengt, zou er eind augustus gestart kunnen worden met het uitwerken van de plannen voor een nieuw ijsberenverblijf.

Woordvoerder Hubert Van Slembrouck laat weten dat het nieuwe themagebied een oppervlakte zal hebben van goed 7.000 m². De ijsberen zouden hierin een heel groot verblijf krijgen. Een team van architecten en ingenieurs hebben plannen uitgetekend voor de bouw van 'een ijsgrot' waar de temperatuur altijd rond het vriespunt zal liggen.

Het is nog niet duidelijk welke ijsberen er precies naar Pairi Daiza zouden komen. Na afloop van het openbaar onderzoek zal de verantwoordelijke van het Europese Programma voor de Bescherming en Voortplanting van IJsberen beslissen welke ijsberen zullen verhuizen naar Henegouwen. De betrachting is evenwel om een koppel samen te stellen met dieren vanuit andere dierentuinen. Pairi Daiza werkt mee aan een internationaal kweekprogramma om er zo voor te zorgen dat bedreigde diersoorten niet uitsterven.

Wie momenteel ijsberen wil spotten in België moet naar Monde Sauvage in de provincie Luik. In Vlaanderen zijn er geen meer te zien nadat de zoo van Antwerpen veertien jaar geleden ijsberin Bea liet vertrekken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren