Tagtik

Partij Rajoy: "N-VA heeft xenofobe voorgeschiedenis"

N-VA'er Jan Jambon heeft zich uitgesproken over de strijd die de Catalanen leveren voor onafhankelijkheid. Totdusver bleven Belgische politici op de vlakte en kozen ze ervoor om geen partij te kiezen om Spanje niet tegen de schenen te trappen. Vicepremier Jambon haalt nu zwaar uit naar Madrid en dat is allesbehalve naar de zin van de nationalistisch gezinde Spanjaarden.

"Vreedzame mensen ineenkloppen, regeringsleden die in de gevangenis gestoken worden... Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers kregen. Dit gebeurt in een Europese lidstaat en het is langs alle kanten oorverdovend stil. Als dit zich in Polen of Hongarije zou hebben voorgedaan, dan waren de Europese reacties heel anders geweest", klaagt Jambon aan in de pers.

Partijgenoten van de Spaanse premier Rajoy zijn niet bepaald opgezet met de uitspraken van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jambon.

"Zijn uitspraken zijn onverantwoordelijk en gevaarlijk voor de noodzakelijke samenwerking tussen de EU-lidstaten. De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten. Veel lessen heeft Spanje van hen dus niet te trekken. Het zou daarom beter zijn dat ze de Spaanse democratie, waarin mensenrechten, de wet en de rechtsstaat gerespecteerd worden, niet de les spelt. En als minister Jambon twijfelt aan de onpartijdigheid en het respect voor de wet van het Spaanse gerecht, dan heeft hij waarschijnlijk een fout beeld van de democratieën in Europa", stelt woordvoerder Esteban González Pons van de Partido Popular. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren