Tagtik

Partijen naarstig op zoek naar vrouwen

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober sluipen dichterbij. Toch zijn nog vele politieke partijen op zoek naar vrouwen. De helft van hun lijst moet immers uit vrouwen bestaan en dat is geen sinecure, bevestigt ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

"Het is moeilijker om vrouwen op de lijst te krijgen, dat merk ik in de steden en gemeenten rondom ons. De lijst wordt ook later voorgesteld", zegt Van Quickenborne vanop vakantie in Cadzand tegen een reporter van VTM.

Maar waarom is het nu zo moeilijk om vrouwen te vinden die zich politiek willen engageren? "Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat de politiek vandaag veel meer conflict in zich draagt, dat er veel meer zwart-wit wordt gedacht en dat die conflicten ook worden uitvergroot. Je ziet dat in de internationale politiek, maar je begint dat ook lokaal te zien. Wie een fout maakt in de politiek, wordt veel sneller met de vinger gewezen en dat schrikt heel wat mensen af, zeker vrouwen", verklaart de burgemeester van Kortrijk.

Vooral de combinatie van voltijds gaan werken, een gezin en avondvergaderingen in de politiek, zorgt ervoor dat de drempel voor vrouwen momenteel hoger ligt dan voor mannen. Dat zegt Brigitte Vermeulen-Goris, N-VA-schepen van Sociale Zaken in Antwerpen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren