Peeters pareert kritiek De Wever op Nederland
"Door het Nederlandse gedoogbeleid is de georganiseerde misdaad heel diep ingenesteld geraakt in Nederland. En nu delen wij, met een haven die ook heel belangrijk is voor Zuid-Amerika, mee in de klappen", zei Bart De Wever (N-VA) woensdag in het Nederlandse tv-programma 'Nieuwsuur' in een uitzending rond de drugsmaffia in de Lage Landen.
De burgemeester van Antwerpen hield duidelijk geen blad voor de mond en verweet Nederland heel wat foute beslissingen en een veel te laks beleid, waardoor Antwerpen de cokehoofdstad van Europa is kunnen worden. "De drugsproblemen qua cocaïnehandel hebben zich verplaatst van Rotterdam naar Antwerpen", zei De Wever.
De Wever wil de geldstromen vanuit het drugsmilieu aanpakken om de drugsmaffia verder te proberen verzwakken. Ze heeft immers een grote negatieve invloed op onze maatschappij. Zo worden piepjonge kinderen al ingezet in het dealen van drugs. "Er ontstaat een parallelle samenleving waarin geld verdienen voorop staat, en dat je vooral niet naar school moet gaan. Als je dat ongemoeid laat, wordt uiteindelijk zo’n hele gemeenschap doodziek", benadrukt De Wever.
Kris Peeters (CD&V), concurrent voor het burgemeesterssjerp in Antwerpen, vindt de uitspraken van De Wever "zwaar overtrokken en niet juist". Peeters vindt dat De Wever de handel in harddrugs zoals cocaïne in Antwerpen onterecht op het conto van de Nederlanders schrijft. Peeters erkent wel dat er in de Limburgse grensgemeenten heel wat overlast is door het gedoogbeleid m.b.t. softdrugs.
"Het gedoogdbeleid gaat over cannabis en wiet, en heeft geen betrekking op cocaïne. Maar in het heel belangrijke dossier (van de cocaïnecriminaliteit in Antwerpen) waarbij mensen geconfronteerd worden met granaten en kogelinslagen, heeft het geen enkele toegevoegde waarde om te zeggen dat het de Nederlanders zijn die ons dit lappen", weerlegt Peeters de uitspraken van De Wever bij VRT NWS.
Peeters benadrukt dat de problematiek van de handel in harddrugs de taken van een burgemeester overstijgen. "Dit moet ook aangepakt worden op federaal niveau door de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken", klinkt het.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)