Tagtik

Premier Michel roept Catalanen en Spanjaarden op tot dialoog

De Belgische eerste minister Charles Michel (MR) aanschouwt de politieke chaos in Spanje met argusogen. Michel roept daarom de Catalanen en Spanjaarden op om met elkaar een politieke dialoog te starten.

Toen premier Michel samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondagochtend op bezoek was bij de politie in Knokke voor de Openbedrijvendag, gaf hij zijn visie over de onrust die Spanje verdeelt. "We zijn aandachtig en volgen de situatie op de voet. We hopen vooral dat het rustig zal blijven in Spanje en dat er vrede zal blijven in Spanje. Dat is onze prioriteit in Europa. De enige mogelijkheid is een oproep tot een echte politieke dialoog", spreekt premier Michel verzoenende taal vanuit Knokke voor de camera van VRT NWS.

Minister Jambon lijkt iets meer begrip te hebben voor de visie van de Catalanen. "Het recht op zelfbeschikking voor een volk is een basisrecht in het internationaal recht. Dus als de Catalanen het recht in eigen handen pakken, dan is dat legitiem. De vraag is natuurlijk: wat gebeurt er na het referendum? Spanje zal niet zomaar meegaan in de keuze van de Catalanen. Er zal dus een dialoog moeten opgestart worden en dan zullen we zien hoe dat verder loopt", geeft minister Jambon wat meer uitleg.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren