Tagtik

Prins Laurent eist geld van overleden Khadaffi

De oude vzw van prins Laurent richt zich op Luxemburg om 50 miljoen euro op te eisen.

In 2014 achtte een Brusselse rechtbank de Libische staat schuldig aan contractbreuk nadat zij eenzijdig een overeenkomst met de vzw hadden opgezegd. De vzw was in 2008 een engagement aangegaan om enkele woestijngebieden in Libië te herbebossen. Libië beëindigde de overeenkomst echter twee jaar later, zonder noemenswaardige resultaten. Hierdoor verloor de vzw tientallen miljoenen.

De Libische staat moest 50 miljoen euro betalen aan de vzw, maar sinds de dood van leider Moe’ammar Khadaffi verkeert het land in chaos en weigerde het om de som te betalen. Hierop ging de onderzoeksrechter achter de fondsen van Khadaffi aan. Deze bleken echter bevroren te zijn door de Verenigde Naties.

Nu lijkt het erop dat toch niet ál het geld bevroren is. De rente die de zowat 15 miljard bevroren euro's genereren, vloeit naar een Luxemburgse rekening op naam van een Libisch fonds bij de bank HSBC. Voorlopig is niet duidelijk wie toegang heeft tot deze rekening, waar elk jaar ongeveer 300 miljoen euro intrest naartoe gaat.

Om deze reden trekt de oude vzw van Laurent nu naar Luxemburg.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren