Tagtik

Procureur des konings: "Nultolerantie? Praktisch niet te doen"

Woensdagnamiddag braken op en rond het Muntplein in Brussel opnieuw zware rellen uit. De politie kent de daders en deze hebben vaak een strafblad om U tegen te zeggen. Terwijl ministers Geens en Jambon pleiten voor nultolerantie om deze multirecidivisten tot inkeer te brengen, reageert Brussels procureur des konings Jean-Marc Meilleur dat nultolerantie onhaalbaar is.

Honderden jongeren zakten woensdag naar het Muntplein af nadat de Franse grappenmaker en Snapchatsensatie Vargasss92 opriep om daar te verzamelen. "Ondanks het feit dat hij opriep om samen te komen, hebben we op dit moment in het dossier geen enkel bewijs dat erop wijst dat hij zou aangezet hebben tot rellen of hieraan zou hebben deelgenomen", zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Parket Brussel. Vargasss92 werd administratief aangehouden, verhoord en later opnieuw vrijgelaten. De Stad Brussel maakte bekend dat ze een klacht zal indienen tegen Vargass92. Zo willen ze de schade op hem verhalen die veroorzaakt werd na zijn oproep.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil het terugkerende probleem in Brussel grondig aanpakken. "Dit zijn de steeds zichtbaarder wordende uitwassen van een kanker. Als we die nu niet stoppen, tast die de hele samenleving aan. Dit is het gedrag van schorremorrie dat niet in onze maatschappij thuishoort", zei Jambon gisteren in de Kamer.

Samen met minister Geens werkt Jambon dan ook aan een actieplan om die 'kanker' te stoppen. Beide ministers willen in overleg gaan met de betrokken overheden en diensten om een zerotolerantiebeleid in te voeren en straffeloosheid de wereld uit te helpen.

"Als nultolerantie betekent: systematisch iedereen vervolgen die op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een misdrijf pleegt, dan is het zo dat er elk jaar 70 à 80.000 correctionele dossiers binnenkomen bij het Brussels parket. Dat is praktisch niet te doen. Er is een waaier aan mogelijkheden. Nultolerantie heeft vanuit juridisch oogpunt niet veel betekenis", zegt Brussels procureur des konings Jean-Marc Meilleur.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren