Tagtik

Proef voor iedereen die naar de unief wil?

Moet iedereen die aan een universitaire opleiding wil beginnen, binnenkort een proef doen die de student in spe wijzer moet maken over zijn of haar slaagkansen aan de universiteit? De KU Leuven en UGent pleiten alvast voor een zogenaamde 'ijkingsproef' voor elke bacheloropleiding.

"Er zijn studenten aan de universiteit die misschien beter aan de hogeschool waren begonnen", aldus rector Luc Sels bij De Morgen. "Omgekeerd zijn er jongeren die zichzelf onderschatten. Als we de ijkingstoets veralgemenen, kunnen we meer studenten op de juiste plaats krijgen."

De ijkingsproeven worden nu al aangeboden, vooral in de exacte en de toegepaste wetenschappen, maar volgens de rectoren kunnen die ook in de humane wetenschappen worden georganiseerd. De ijkingsproef staat niet gelijk met een toelatingsproef en is niet bindend: wie niet slaagt, kan zich nog altijd inschrijven, maar weet beter waar hij/zij aan toe is.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits nam de invoering van verplichte ijkingstoetsen op in het regeerakkoord: "De regering zal binnenkort kunnen vastleggen voor welke opleidingen de proeven vanaf volgend jaar verplicht worden."

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren