Tagtik

Professsor: "Veel afgestudeerden zijn hun diploma niet waard"

Op dit moment beperkt het sociale leven van heel wat studenten in België zich tot social media. Het is immers opnieuw tijd voor examens aan de universiteiten en hogescholen. VUB-professor Jonathan Holslag geeft de studenten niet bepaald een extra dosis moed in deze zware blokperiode. Hij haalt genadeloos hard uit naar de Belgische studenten, net voor hij een sabatjaar neemt.

"Ik stel vast dat een flink stuk van de ­studenten heel beperkte vaardigheden hebben op het gebied van schrijven, begrijpend lezen en omgaan met tijdsdruk. Wanneer ze op de universiteit starten, als het gevolg van het dalende niveau in onze middelbare scholen. Maar óók op het moment dat ze met een diploma de universiteit verlaten. Omdat wij niet beschikken over de tijd en de middelen om zwakkere studenten ­beter te maken", kaart Jonathan Holslag, ­professor Internationale Politiek van de VUB, maandag aan in Het Nieuwslad.

Holslag is wel voorstander van differentiatie, maar dat is op dit moment gewoon praktisch onhaalbaar door de grote groepen waarmee de professoren geconfronteerd worden. Zo kan hij de zwakkere leerlingen niet beter maken, zegt hij. "Nu belanden ze in enorme groepen waar persoonlijke begeleiding onmogelijk is. Willen we studenten laten instromen uit alle niveaus, dan moeten we de tijd kunnen nemen om hun achterstand weg te werken. Tegelijk moeten we topstudenten blijven uitdagen."

De oorzaak, maar tegelijk ook de oplossing, van het steeds dalende niveau van de alumni ligt volgens Holslag bij de financiën. "Universiteiten hebben er nu economisch baat bij dat hun studenten afstuderen. Dat zorgt voor ­onderlinge concurrentie en middelmatig onderwijs. Van dat onderwijs waar net voldoende de norm is, moeten we echt af. Daarom kun je universiteiten beter financieren op basis van de kwaliteit die ze afleveren. De afgestudeerden hebben er zelf ook baat bij. Geloof me: een diploma is minder waard als er veel meer afgestudeerden zijn."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren