Tagtik

Puigdemont en 4 ministers vrijgelaten

De Catalaanse minister-president en zijn vier ministers hebben zich zondagochtend vrijwillig gemeld bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. "Het parket van Brussel zal nu een onderzoeksrechter vorderen. Die heeft verschillende mogelijkheden. Hij kan beslissen om geen aanhoudingsbevel uit te schrijven, of dat wel te doen maar de personen eventueel voorwaardelijk vrij te laten al dan niet onder borg", gaf Gilles Dejemeppe, woordvoerder van het Brussels parket, meer uitleg.

Zondagavond laat maakte de Brusselse onderzoeksrechter zijn beslissing bekend nadat hij de vijf Spanjaarden de hele zondag onderwierp aan ondervragingen. De Spaanse krant El Pais meldt dat Carles Puigdemont en zijn vier ministers onder voorwaarden vrijgelaten werden. Binnen twee weken volgt dan een beslissing ten gronde. Het vijftal mag voorlopig België niet verlaten.

Spanje liet een Europees aanhoudingsbevel opmaken tegen Puigdemont en zijn vier ministers wegens het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Ze worden vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing en verblijven momenteel nog in België.

(Skwadra by Tagtik/Source: El Pais/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren