Tagtik

Raqqa's ongelofelijke geheim

De BBC heeft zijn hand kunnen leggen op documenten die bewijzen dat honderden IS-strijders en hun families met een geheime deal Raqqa in alle stilte hebben kunnen verlaten. Onder het toeziend oog van de Amerikanen en de Britten, die de coalitie leiden samen met de Koerden, konden zo honderden IS-terroristen in de anonimiteit verdwijnen.

Tientallen konvooien met enkele van de hoogst geplaatste IS'ers en tientallen foreign fighters zijn op deze manier kunnen ontsnappen uit Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Verschillenden onder hen trokken naar Syrië of Turkije, anderen verdwenen met de noorderzon ...

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en een alliantie van Koerdische en Arabische strijders die tegen IS vochten, gaven taxichauffeurs de opdracht om hooggeplaatste IS'ers en hun families uit Raqqa te smokkelen. Dat schrijft de BBC.

Honderden IS'ers, wapens en munitie werden zo in oktober ongezien uit Raqqa getransporteerd. De buitenwereld ging er immers vanuit dat gezinnen in nood uit Raqqa geholpen werden. In werkelijkheid blijkt het paard van Troje bevrijd te zijn.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren