Rechter zorgt voor primeur bij kankerpatiënten
Na een half jaar chemo en anderhalf jaar intensieve revalidatie voelde Maaike H. zich sterk genoeg om na haar behandeling vor lymfekliekkanker opnieuw aan het werk te gaan. Maaike wou halftijds haar oude job hervatten via een progressieve tewerkstelling. Haar werkgever weigerde echter. In plaats hiervan kreeg ze kaar c4 en mocht ze opkrassen bij de winkelketen. Ze was haar job als winkelbediende kwijt, haar vervangster mocht blijven. "Er was geen geschikt werk voor mij", was de officiële uitleg die Maaike H. kreeg.
Maaike contacteerde het ACV en trok vervolgens naar de rechtbank. Ook Unia, het gelijkekansencentrum, sloot zich aan.
De rechter gaf haar gelijk. Volgens het arrest van het Arbeidshof heeft Maaike H. immers een handicap als gevolg van haar ziekte en behandeling. Het is de eerste keer ooit dat een Belgische rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap.
"Het voelde geweldig toen ik gelijk kreeg. Ik ben naar de rechter gestapt omdat ik me onrechtvaardig behandeld voelde. Ik wou eindelijk terug naar mijn gewone leven en dan volgde nog een dreun. Ik wil niet dat iemand anders hetzelfde meemaakt", reageert Maaike opgelucht in De Standaard.
Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor iemand in Maaikes situatie aangezien mensen met een handicap worden beschermd onder de antidiscriminatiewetgeving. In dit geval dus ook Maaike die gelijkgesteld werd door de rechter. Werkgevers moeten immers redelijke aanpassingen doen om mensen met een handicap aan het werk te laten.
Dit arrest kan op termijn een grote verandering in de praktijk bewerkstelligen. "Je kunt verwachten dat andere hoven met dit arrest rekening zullen houden. Ook een werkgever zal er dus niet naast kunnen, en zal moeten nagaan of er redelijke aanpassingen mogelijk zijn om iemand in dienst te houden na een lange ziekte", verklaart professor arbeidsrecht Frank Hendrickx (KU Leuven) in De Standaard.
(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)