Tagtik

Renaat Landuyt: 'opnieuw burgemeester of ik stop'

Tot eind dit jaar is Renaat Landuyt (SP.A) burgemeester van Brugge. Hij wil zich echter graag opvolgen. In een interview met De Zondag zet hij zijn ambitie kracht bij. Als ik niet opnieuw burgemeester word, stop ik met politiek.

De Brugse burgemeester krijgt vaak de stempel van een saai persoon te zijn. Hier ligt hij niet van wakker. Het belangrijkste zijn de verwezenlijkingen als burgemeester, vindt hij. 'De grootste die de stad heeft gekregen is de globale bocht van de stad: de toekomst omarmen, en toch het verleden koesteren. Naast publieke werken vind ik het belangrijk dat “het publieke terrein terug aan de mensen is.", klinkt het.

Landuyt vindt zichzelf soms meer professor dan burgemeester. Hij wordt vaak aangevallen op zijn persoonlijkheid en blijft niet lang genoeg plakken op recepties. 'Ik blijf inderdaad niet lang plakken op recepties, maar moet ik mij hiervoor verantwoorden? Ik ga mezelf niet veranderen.' Het draait volgens de Brugse burgemeester allemaal om waardering.

'Ik voel de waardering voor mijn werk. Ik ga dan ook met een goed gevoel naar de komende verkiezingen, net zoals zes jaar geleden. De drive is er nog steeds om mezelf op te volgen, maar je hebt waardering nodig om dit harde werk vol te houden.', zegt Landuyt. Het geluk van de burgemeester hangt wel niet af van zijn fuctie. 'Veel lijsttrekkers leven van de politiek, dat is bij mij anders. Als het hier niet lukt, is mijn politiek verhaal voorbij. Ik ga niet terug naar het parlement.', besluit Renaat Landuyt. (Skwadra by Tagtik/Source: De Zondag/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren