Tagtik

Roken op concerten: gedaan ermee!

Het lukt het ministerie van Volksgezondheid maar niet om concertzalen en fuiven rookvrij te maken. In een ultieme poging naar een gezondere feestomgeving start Volksgezondheid een campagne samen met Kom op tegen Kanker.
Het rookverbod wordt vrij goed gevolgd in cafés, maar op concerten en tijdens fuiven steken mensen nog al te vaak binnen een sigaret op. "Vorig jaar hebben we bij 22 procent van die controles pv’s moeten opstellen. Behalve over de concertzalen spreken we dan ook over fuiven. Meer dan driekwart doet het goed, maar er is geen enkele andere categorie waar we zoveel inbreuken zien", zegt Paul Van den Meerssche van Volksgezondheid.

Maar waarom blijft de Belg roken op concerten of tijdens feestjes? "In de concertzalen is het donker, er hangt een bepaalde sfeer. Dat maakt het moeilijker om het rookverbod te doen naleven, zeker bij bepaalde muziekgenres", verklaart Van den Meerssche.

Kom op tegen Kanker laat zich echter niet doen en blijft strijden voor een volledige handhaving van het rookverbod. Daarom slaat het de handen in elkaar met het ministerie van Volksgezondheid, de AB, het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal en start het weldra een campagne. "We zijn volop bezig om alle partijen te verzamelen. De ­bedoeling is de campagne te richten op jongeren en het positief te benaderen: eigenlijk is roken compleet achterhaald. Je hebt het niet nodig om je uit te leven. Die boodschap werkt aanvullend bij het verbod, en zo’n strategie kan werken om gedrag te veranderen", zegt Van den Meerssche in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren