Tagtik

Russische raket haalde vlucht MH17 neer

De aanslag op vlucht MH17, met veel Nederlandse toeristen aan boord in 2014, is volgens het JIT-onderzoeksteam gepleegd met een uit Rusland afkomstige Buk-raket van het Russische leger. Deze raketinstallatie was deel van de 53e 'anti aircraft missile brigade' van de Russische federatie in Koersk. Dat verklaarde onderzoeker Wilbert Paulissen van het Joint Investigation Team (JIT) vandaag op een persconferentie in het Nederlandse Bunnik.

Sinds de aanslag lijken de verhoudingen tussen Nederland en Rusland onherstelbaar beschadigd. Maar liefst 298 mensen stierven bij deze aanslag op het vliegtuig dat onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Ook het onderzoekscollectief Bellingcat dat zich over de vliegtuigcrash boog, kwam eerder al tot dezelfde conclusie als Wilbert Paulissen van het JIT. Het Bellingcat kwam al de identiteit te weten van één van de twee mannen die gezocht worden in verband met het neerhalen van vlucht MH17. Het zou gaan om de hoge Russische kolonel-generaal, Nikolai Fedorovitsj Tkatsjev, bijgenaamd 'Delfin'. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren