Seksueel misbruik Griet Op De Beeck: echt of niet?
Bij de voorstelling van haar jongste roman, 'Het beste wat we hebben', getuigde schrijfster Griet Op de Beeck over het seksuele misbruik dat ze van haar vader moest doorstaan tussen haar vijfde en negende. Volgens professor Johan Braeckman, ethicus aan de UGent, is het goed mogelijk dat ze zich het verhaal van seksueel misbruik liet aanpraten tijdens een therapiesessie. Dat verklaarde hij bij Humo en Het Nieuwsblad.
"Voor alle duidelijkheid: ik wil seksueel misbruik absoluut niet bagatelliseren", zo verklaart Braeckman bij de krant. "Ik zeg ook niet dat Griet Op de Beeck liegt, want ik kan niets bewijzen. Maar als wetenschapper stel ik me wel ernstige vragen bij het verhaal. Onderzoek toont aan dat zogenoemde 'verdrongen herinneringen' heel vaak zijn aangepraat. Onbewust, via een sessie bij een therapeut."
Professor Harald Merckelbach, geheugenpsycholoog aan de Universiteit van Maastricht, treedt in Het Nieuwsblad Braeckman bij: "Er wordt inderdaad aangenomen dat verdrongen herinneringen niet bestaan," zo zegt hij. Samen met Braeckman verwijst hij naar de Amerikaanse neurowetenschapster Elizabeth Loftus die in de jaren 80 en 90 aantoonde dat tientallen klachten van seksueel misbruik onterecht waren.
(Fausto by Tagtik/Picture: Screenshot DWDD)