Tagtik

Sjoemelde Trump met geld liefdadigheidsfondsen?

Een openbare aanklager in New York heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn drie oudste kinderen, Ivanka, Donald Jr. en Eric. 'Aanhoudend illegaal gedrag bij de persoonlijke liefdadigheidsinstelling van de president', wordt hen ten laste gelegd.

Openbare aanklager Barbara Underwood meent dat Trump en zijn gezin zich schuldig maakten aan 'uitgebreide onwettige politieke coördinatie'. Zo zouden de Trumps in 2016 tijdens de presidentscampagne zijn liefdadigheidsstichting gebruikt hebben om schuldeisers van zijn bedrijf af te betalen, zijn golfclub in te richten en om miljarden dollars weg te geven tijdens een evenement van zijn kiescampagne.

Volgens de openbare aanklager heeft Trump met zijn Donald J. Trump Foundation verschillende malen de regels overtreden aangezien deze organisatie vrijgesteld is van belastingen. Ook zouden volgens Underwood campagnemedewerkers van Trump zeggenschap gekregen hebben over uitgaven van de liefdadigheidsstichting. Zo zou volgens de openbare aanklager bijvoorbeeld een half miljoen dollar zijn uitgetrokken voor groepen in Iowa, enkele dagen voor de Republikeinse voorverkiezing in die staat.

"Zoals ons onderzoek aantoont was de Trump Foundation weinig meer dan een chequeboekje voor betalingen door Trump of zijn bedrijven aan non-profitorganisaties, los van hun doel of wettigheid", verklaart openbare aanklager Barbara Underwood in The Washington Post. Underwood vraagt de rechter dan ook om de vzw onmiddellijk te ontbinden, ze eist dat hij 2.8 miljoen dollar boetes een schadevergoedingen betaalt én eist dat Trump de komende tien jaar geen vzw meer mag leiden in New York.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren