Tagtik

'Steeds meer Oost-Europeanen met ziekte-uitkering'

De afgelopen jaren is het aantal Oost-Europeanen dat in ons land een ziekte-uitkering krijgt, opvallend gestegen. Sommige politici vrezen dan ook dat er misbruik in het spel is.

"Het aantal Polen is verdubbeld, het aantal Bulgaren steeg met bijna 200 procent", maakt N-VA-Kamerlid Wouter Raskin zich zorgen in Het Belang van Limburg. De migratie is enorm gestegen de afgelopen jaren, maar volgens N-VA politicus Raskin is deze stijging niet evenredig gebeurd met het aantal zieken. "De cijfers van zieken liggen een pak hoger dan de aangroei van het aantal mensen uit Oost-Europa", klinkt het bij Raskin, die strengere controles vraagt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat er al heel wat gedaan wordt om mogelijk bedrog te elimineren. "We hebben de wachttijd voor een ziekte- en invaliditeitsuitkering al verdubbeld van zes naar twaalf maanden. Daarnaast hebben we de periode waarop de uitkering wordt berekend enorm verruimd, om misbruiken uit het verleden een halt toe te roepen. We gaan ook na of er een stabiele tewerkstelling was."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren