Tagtik

Strandrovers teisteren Vlaamse stranden

De Belgische kust wordt geplaagd door ‘strandrovers’. Dit zijn mensen die grote hoeveelheden schelp-en schaaldieren wegplukken.

Enkele dagen geleden werden er nog twee mannen gefotografeerd op een golfbreker in Oostende. De mannen hadden emmers gevuld met schaalhoorns, een eetbare zeeslak. Het fenomeen beperkt zich niet enkel tot Oostende, maar gebeurt steeds vaker langsheen heel de kust.

Zeebioloog Francis Kerckhof van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen laat weten dat het een toenemende trend is aan onze Belgische kust om massaal zeediertjes weg te plukken. Maar opgelet, het is schadelijk én illegaal. Het plukken van schaal-en schelpdieren wordt gezien als stroperij. Deze regelgeving is opgesteld om onze reeds beperkte en erg kwetsbare natuur te beschermen. De milieuambtenaar en de Oostendse politie werden op de hoogte gebracht.

Ook Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee reageert: "Hier gaat het niet om liefhebberij. In Oostende ging het echt om semicommercieel oogsten. Niemand zal het je kwalijk nemen als je kinderen met hun schepnetje wat garnalen opvissen, maar emmers vol schelpen wegplukken, dat mag niet."

Daarbovenop kan het ook erg schadelijk zijn voor de gezondheid om mosselen of andere zeedieren te eten die geplukt zijn aan bijvoorbeeld een staketsel of een kaaimuur in de haven. Onderzoek van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek heeft aangetoond dat deze dieren vaak zwaar vervuild zijn en veel bacteriën en PCB’s bevatten.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren