Tagtik

"Streng en hard optreden na Brusselse rellen"

Nadat het Marokkaanse voetbalelftal zich zaterdagavond kwalificeerde voor het wereldkampioenschap voetbal, vonden aan het Beursgebouw in Brussel prachtige vreugdetaferelen plaats. Er werd gezongen, gefeest en met vlaggen gezwaaid.

Algauw ontspoorde de samenkomst echter volledig in en rond de Lemonnierlaan. De voetbalfans vernielden alles wat ze in hun handen konden krijgen. Zo tilden ze auto's op hun zijde en sloegen ze ramen kapot. Politiediensten die ter plaatse kwamen, werden meteen bekogeld en aangevallen. Nadat de relstokers brand hadden gesticht in verschillende wagens en de brandweer het vuur probeerde blussen, werden ook de brandweerlui aangevallen. Dat meldt VRT NWS.

Verschillende winkels werden vernield en geplunderd. Tot na middernacht duurden de vernielingen en plunderingen. De kritiek op het optreden van de politie is dan ook scherp vanuit het kamp van de handelaars. De Brusselse hoofdcommissaris benadrukt echter dat zijn manschappen in eerste instantie de hulpdiensten moesten beschermen die aangevallen werden. Voorlopig vonden nog geen arrestaties plaats.

Vice-Eerste minister Kris Peeters is onthutst na de rellen. "Dit is onaanvaardbaar en er moet streng en hard opgetreden worden. De relschoppers moeten zo snel mogelijk geïdentificeerd en berecht worden. Uiteraard moeten we ook nakijken wat er mogelijks is fout gelopen. Wij mogen het niet tolereren dat een voetbalwedstrijd in Afrika voor dergelijke taferelen zorgt bij ons", reageert Kris Peeters (CD&V) in het VTM-nieuws.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM-nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren