Tagtik

Studie bewijst: geen band tussen gewelddadige games en agressie

Uit een nieuw onderzoek dat verschenen is in het wetenschappelijk blad Molecular Psychology (Nature) blijkt dat er geen verband is tussen het spelen van gewelddadige games en het vertonen van gewelddadig gedrag.

Onderzoekers, die verbonden zijn aan het Max Planck Instituut voor Menselijke Ontwikkeling in Berlijn en het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf in Hamburg, stelden vast dat eerdere studie vooral keken naar kortetermijneffecten, terwijl in het nieuwe onderzoek op een andere manier naar de effecten op langere termijn werd gekeken.

Negentig proefpersonen moesten eerst een reeks vragen beantwoorden en werden daarna in drie groepen onderverdeeld: een groep die elke dag een halfuur het gewelddadige Grant Theft Auto V moest spelen, een tweede groep die het niet-gewelddadige The Sims 3 moest spelen en een derde controlegroep.

Twee maanden later stelden de onderzoekers geen significante verschillen of veranderingen vast in de drie groepen: voor hen is dat het bewijs dat het spelen van gewelddadige videogames geen negatieve effecten heeft bij volwassenen. "De resultaten zullen dus helpen een meer realistisch wetenschappelijk licht te schijnen op de effecten van gewelddadige games", zo klinkt het bij de onderzoekers.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Rockstar Games)

Ook dit kan u interesseren