Tagtik

Theo Francken kent 1 oplossing voor vele transmigranten

De afgelopen dagen worden er steeds meer vluchtelingen in en rond het Brusselse Maximiliaanpark gesignaleerd. Dagelijks zijn er zo'n 500 à 700 vluchtelingen in het bewuste park aan het Brusselse noordstation. Dat zijn er opnieuw evenveel als een jaar geleden. Vrijwilligers van hulporganisaties zien de erbarmelijke levensomstandigheden week na week en slaan dan ook een noodkreet. Er lijkt immers geen oplossing voor handen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet maar één mogelijke oplossing.

De vele vluchtelingen krijgen dagelijks te eten in het Maximilaanpark en hopen er een slaapplaats toegewezen te krijgen. Zo zijn er in het opvangcentrum in Haren 300 bedden, verschillende anderen krijgen via het Burgerplatform voor overnachtingen een slaapplaats bij privépersonen.

Francken ziet echter maar een oplossing en die kan zeker drastisch genoemd worden. "Ik kan die mensen geen bed, bad en brood aanbieden omdat de opvangwet van 2007 mij dit niet toestaat. Dan is er maar één oplossing: we gaan ze opsluiten en terugsturen naar hun land van herkomst, hoe moeilijk het ook is", reageert Francken in Terzake.

De Staatssecretaris vindt dat de vrijwilligers net voor een aanzuigeffect zorgen door voedsel en een slaapplaats aan te bieden. "De ngo's hebben er een echt netwerk uitgebouwd. Je krijgt er gratis eten, gratis soep, gratis medische hulp en men kan er worden opgepikt om een slaapplaats te krijgen." Hij heeft het over een "migratiehub" voor wie vanuit België naar Groot-Brittannië wil. "Dat zijn geen vluchtelingen, dat zijn puur economische migranten", besluit Francken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Terzake/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren