Tagtik

Trump: 'Stuur dat beest naar Guantanamo'

Amerikaans president Donald Trump haalt hard uit naar de dader van de terreurdaad in New York, de grootste terroristische aanslag in de Big Apple na 9/11. Trump noemde de dader een 'animal' (beest) dat onmiddellijk moet worden gestuurd naar Guantanamo, de omstreden Amerikaanse gevangenis op Cuba waar veel terreurverdachten werden vastgehouden. Nooit eerder werd iemand die op Amerikaanse bodem werd gearresteerd, naar Guantanamo Bay gestuurd. Sinds 2008 werden er ook geen nieuwe verdachten meer opgesloten.

Trump wil ook het visumprogramma afschaffen waarmee de Oezbeekse dader de Verenigde Staten kon binnenkomen. Dat programma, het Diversity Visa Lottery Program, kwam tot stand in 1990 met de steun van senator Chuck Schumer, de leider van de minderheidsfractie in de Senaat en daarmee de grootste politieke tegenstander van Trump.

De Amerikaanse president krijgt ook veel kritiek van de Democraten op het 'politiek recupereren' van deze aanslag: hij reageerde heel fel op de terreurdaad in New York, maar deed dat niet op de aanval in Las Vegas op 1 oktober door een Amerikaanse blanke man die 58 mensen doodde.

(Fausto by Tagtik/Source: NYT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren