Tagtik

Vandeput en Tommelein ruzieën om windmolens

Defensie besliste om uit veiligheidsoverwegingen een totaalverbod voor windmolens in te stellen rond de luchtmachtbasissen van Koksijde en Florennes. Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) vindt het absurd dat de regelgeving nog verstrengt. Hij benadrukt dat die zones net heel interessant zijn voor windenergie. Om de Vlaamse energie- en klimaatplannen te kunnen realiseren is deze beslissing van Defensie een bittere pil. Tommelein rekent immers tegen 2020 op een forse inhaalbeweging om de Europese doelstellingen inzake hernieuwbare energie toch nog te kunnen halen.

De topman van de sectororganisatie VWEA, Bart Bode, denkt dat de beslissing van Defensie een tijdelijke maatregel kan zijn. De expert vermoedt dat de beperkingen kunnen worden opgeheven na een update van de software, waardoor de radar windmolens wel zal kunnen herkennen.

Federaal minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft meer uitleg bij de beslissing om windmolens te verbieden rond de luchtmachtbasissen van Koksijde en Florennes. "De normen voor windturbines evolueren en hun impact op communicatie, navigatie en surveillance dus ook. Dit beïnvloedt de vliegveiligheid. Vergeet niet dat een F-16-piloot door zijn snelheid de wieken van een windmolen niet kan zien draaien", aldus Vandeput in De Standaard.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren