Tagtik

Vandeurzen investeert fors in kinderopvang

Jo Vandeurzen (CD&V) maakt 20,4 miljoen euro extra vrij voor het creëren van nieuwe opvangplaatsen en het aanpassen van bestaande plaatsen naar een hogere trap in het subsidiesysteem. Ook de flexibele kinderopvang zal versterkt worden.

Ruim 11 miljoen euro zal gaan naar 1.499 bijkomende plaatsen met inkomenstarief (trap 2). Verder zal er 2,5 miljoen euro geïnvesteerd worden om van 3.214 plaatsen in groepsopvang zonder subsidie (trap 0), plaatsen met een basissubsidie te maken (trap 1). Zowel nieuwe als bestaande plaatsen komen hierbij in aanmerking. Ook zullen er 250 bijkomende opvangplaatsen met een plussubsidie (trap 3) voorzien worden.

De flexibele kinderopvang zal met 5,7 miljoen euro versterkt worden zodat ouders makkelijker opvang kunnen vinden op atypische uren. Ook wanneer er een dringende instap in de kinderopvang nodig is, kan deze flexibele opvang een oplossing bieden.

De Vlaams minister voor welzijn laat weten dat deze investeringen passen in het plan om meer 'betaalbare en leefbare kinderopvang' in Vlaanderen te voorzien. Sinds de start van het nieuwe kinderopvangdecreet zijn er 2.400 vergunde plaatsen bijgekomen.

Het aantal plaatsen zonder subsidies (trap 0) is gedaald van 16 naar 11 procent. Het aantal plaatsen met een basissubsidie (trap 1) is toegenomen van 13 naar 15 procent, en het aantal plaatsen met inkomenstarief (trap 2) is van 72,7 naar 75 procent gegaan.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren