Tagtik

Videospel 'Fortnite': ouders trekken aan alarmbel

Fortnite: Battle Royale kent een waanzinnig succes: in tien maanden tijd zag ontwikkelaar Epic Games het aantal spelers aanzwellen tot zo'n 40 miljoen over de hele wereld.

Het spel is eenvoudig: honderd spelers worden tegelijk op een eiland gedropt en de laatste die overblijft, wint het spel. Het spel dankt zijn populariteit onder meer aan de sociale component: wie de game samen met zijn vrienden speelt en zo een team vormt, maakt meer kans om het spel te winnen.

Tegelijk schuilt hierin ook een gevaar, zo vindt Dimitri Das, begeleider bij het CAD (Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen) Limburg, bij Het Nieuwsblad. Hij waarschuwt ouders om waakzaam toe te zien op hun kinderen die Fortnite spelen.

"Spelers krijgen bijvoorbeeld uitdagingen die ze binnen een bepaalde termijn moeten oplossen", aldus Das. "Omdat het spel in groep wordt gespeeld, en anderen niet kunnen voort­spelen als één speler ophoudt, ontstaat sociale druk. Wie een tijdje niet kan spelen, wordt daardoor ook vaak overladen door schuldgevoelens."

Das heeft één goede raad voor ouders: zij moeten met hun kinderen een concreet aantal uren afspreken dat zij mogen gamen, zodat zij ook leren dat er ook nog iets anders bestaat naast het spelen van videospelletjes.

Een 9-jarig meisje in Groot-Brittannië is zo verslaafd geraakt aan het spel dat ze een afkickprogramma moet volgen. Ook haar ouders waarschuwen nu voor de gevaren van het spel.

"Op een gegeven dag kregen we een telefoontje van haar directeur om te vragen of alles wel oké was met haar. Ze was twee keer in slaap gevallen op school en haar punten gingen er plots op achteruit. Toen wij onze dochter nadien vroegen wat er aan de hand was, werd ze agressief. Iets wat ze nooit eerder gedaan had", doen moeder Carol en vader Richard hun verhaal in Mirror.

Het ging van kwaad naar erger met het 9-jarige meisje. "Toen mijn man 's nachts opstond, zag hij het licht in haar kamer branden. Hij trof haar aan met een natte broek op een nat kussen. Zo zat ze als een zombie te spelen. Ze was zo verslaafd geraakt aan het spel dat ze niet eens gestopt was om naar het toilet te gaan om te plassen."

De ouders besloten dat het zo niet verder kon en lieten hun verslaafde dochter een intensief afkickprogramma met psychotherapie volgen. Dit meisje is lang niet het enige kind dat verslaafd is geraakt aan de game. Al tientallen ouders besloten om een specialist te contacteren omdat hun kind verslaafd is aan Fortnite.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Picture: Epic Games)

Ook dit kan u interesseren