Tagtik

Vlaanderen wil iedereen van supersnel internet voorzien met superkabel

Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) heeft een idee. De N-VA-politicus wil in heel Vlaanderen investeren in nieuwe glasvezelkabels waardoor elk huis over supersnel internet zal kunnen beschikken. Aangezien digitale gegevens jaar na jaar nog belangrijker worden, wil Muyters dat Vlaanderen gewapend is met een sterk datanetwerk dat de toekomst aankan. Aan dit ambitieus plan hangt wel een prijskaartje dat tot 3 miljard euro kan oplopen.

"We moeten de ambitie hebben om koploper te worden, zelfs op wereldschaal", zegt Muyters in De Morgen. Om zijn project te kunnen uitvoeren zal hij de komende weken samenzitten met operatoren Proximus en Telenet. Deze gesprekken zullen alvast niet meteen tot een overeenkomst leiden. Muyters wil immers een betaalbaar tarief voor alle gebruikers en door de dominante positie van Proximus én Telenet zijn de prijzen in België hoger dan in de rest van Europa. Ook hebben beide operatoren de afgelopen jaren zelf al geïnvesteerd in de uitbouw van een snel netwerk. Muyters ziet het echter groter, maar de operatoren lijken niet te staan springen om hun netwerk opnieuw helemaal open te gooien.

Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters is vastberaden en indien beide operatoren beslissen om niet mee in het project te stappen, wordt er begin volgend jaar een nieuw overheidsbedrijf opgericht dat de aanleg van de kabels moet superviseren.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren