Tagtik

VRT stopt onmiddellijk samenwerking met Bart De Pauw

Na dertig jaar zet de VRT de samenwerking met Bart De Pauw onmiddellijk stop. In de nasleep van de zaak-Weinstein zijn ook bij de VRT anonieme meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie van de televisiepresentator. De Standaard kon achterhalen dat de meldingen komen van vrouwen die niet bij de VRT in dienst zijn, maar wel voor VRT-producties werkten.

"De directie van de VRT heeft op basis van diverse getuigenissen en de aard van de aantijgingen beslist dat er onvoldoende vertrouwen is om verder samen te werken met Bart De Pauw. De VRT heeft een duidelijk integriteitsbeleid en draagt dat hoog in het vaandel", aldus Bob Vermeir namens de VRT-directie bij De Standaard.

De krant kreeg getuigenissen van vrouwen die meewerkten aan producties van De Pauw: zij spraken anoniem van stalking in de vorm van expliciete en vulgaire sms’en.

De Pauw zette een videoboodschap op YouTube. "Voor alle duidelijkheid, dit is geen grap. De VRT zet de samenwerking met mij volledig stop, zowel als schermgezicht als televisiemaker. Het gaat niet om fysieke aanrandingen, maar om sms-verkeer met flirterige toon. Er werd zelfs gewag gemaakt van stalking", aldus de presentator die nog verklaart niet de kans te hebben gekregen om zich te verdedigen.

De VRT stopt voorlopig ook de samenwerking met Koeken Troef!, het productiehuis waarvan De Pauw eigenaar is. Alleen producties waarbij hij niet rechtstreeks betrokken is, zouden nog op de VRT-zenders kunnen komen.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren