Tagtik

Vuilnisman betaalt meer sociale bijdrage dan profvoetballer: onaanvaardbaar

In de Belgische eerste klasse van het voetbal verdient een profvoetballer gemiddeld 337.000 per jaar. Geld genoeg zou je denken, maar nog wordt een profvoetballer bevoordeeld. Hij krijgt een flinke korting op de sociale zekerheid. Dat blijkt uit een studie van Het Nieuwsblad.
 
De korting liep vorig seizoen al op tot 70 miljoen euro. Bij sporters wordt de sociale bijdrage berekend op een vast brutomaandloon van 2.281,09 euro. Als je weet dat een gewone 'werkmens' een sociale bijdrage betaalt van 38,07 procent op zijn brutoloon is de berekening snel gemaakt. Een profvoetballer moet dus maximaal 868 euro bijdragen betalen. Volgens Het Nieuwsblad is dat minder dan de gemiddelde vuilnisman in België.
 
Professor in de economie, Pau De Grauwe, vindt dit een regelrechte schande. Volgens hem gaat het in 10 jaar tijd over meer dan een half miljard euro, een hallucinant cijfer. Bij minister van Sociale Zaken, Maggie De Block, is er geen reden tot aanpassing van het systeem. "Mensen zien graag een aantrekkelijke voetbalcompetitie. Daarvoor heb je goede spelers nodig, en een systeem zoals de RSZ-korting draagt daar voor een stuk toe bij.”, besluit ze. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren