Tagtik

Waar stort ruimtestation dit weekend neer?

De Tiangong-1 is zo groot als een schoolbus en zal dit weekend ergens op aarde neerstorten. Met een snelheid van 27.000 km/u maakt het ruimtestation vaart richting aarde. 

Het ruimtestation is zo'n acht ton zwaar en werd in 2011 gelanceerd door China. In maart 2016 verloren de wetenschappers echter contact met de Tiangong-1, Chinees voor 'hemels paleis'.

De brokstukken van dit ruimtestation zullen ergens tussen 43 graden noorderbreedte en 43 graden zuiderbreedte op aarde neerstorten. Wetenschappers hebben berekend dat het ruimtestation in de nacht van 31 maart op 1 april zal neerstorten. Dat bevestigt het Amerikaanse CORDS, een centrum dat wetenschappelijk onderzoek doet naar ruimtepuin en terugvallende satellieten.

Waar de nutteloos geworden ruimtesonde precies zal neerstorten, weet niemand. Hij zou op een brede band die de helft van de wereld beslaat, kunnen neerstorten. Toch is de kans het grootst dat hij in zee verdwijnt. 

Als er toch brokstukken in een bewoonde omgeving zouden neervallen, raadt het CORDS aan om deze niet aan te raken en de autoriteiten in te richten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren