Tagtik

Waarom zijn 50 Spaanse diplomaten boos op Jambon?

De Belgische ambassadeur in Madrid, Marc Calcoen, heeft een boze brief ontvangen van vijftig Spaanse ex-diplomaten. Ze doen in de brief hun beklag over Belgisch minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de Brusselse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur.

N-VA-vicepremier toont te veel sympathie voor de Catalaanse politici in ballingschap, vinden de ex-diplomaten. Tevens zou Jambon het Spaanse gerecht bekritiseerd hebben omdat hij zich afvroeg waarom de Catalaanse regeringsleden opgesloten werden. Jambon zou de Catalanen politiek asiel willen verleend hebben en dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij de Spaans gezinde voormalige diplomaten.

De Brusselse procureur des Konings Meilleur wordt dan weer op de korrel genomen omdat hij bij het Spaanse gerecht polste naar de omstandigheden in de Spaanse gevangenissen. Tevens informeerde hij of de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont er een menswaardige behandeling en een rechtvaardig proces zou krijgen. Dat zet kwaad bloed bij de ex-diplomaten omdat de Brusselaar op die manier de Spaanse rechtstaat in twijfel trekt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren